Welvaart

Ambassadeur Fons Stoelinga over de opkomst van India

17 januari 2021

Zaterdag 16 januari organiseerden we onze online Winterbijeenkomst met Fons Stoelinga, voormalig Nederlands ambassadeur in Mali, Italië en India. Na zijn studie civiele techniek in Delft trad hij in dienst bij Shell. In 1980 werd hij als diplomaat werkzaam. Rondom de CSS kernthema’s welvaart en vrijheid gingen met hem in gesprek over India, het land waar hij van 2012 tot 2018 gewoond en gewerkt heeft en dat het onderwerp is van zijn boek.

Wat hebben we besproken?

India bevindt zich vandaag de dag op een kantelpunt, te midden van een veranderende internationale wereldorde. Het is een land met een enorme potentie en een markt die nog lang niet verzadigd is. Zo is de verwachting dat India in 2025 China voorbijstreeft qua inwonersaantal en dat India in 2030 de derde economie van de wereld is. Daarnaast vormt India op dit moment al de grootste democratie van de wereld en zal het dat in de toekomst ook wel blijven.

Verder beschikt India over de ‘bètafactor.’ Elk jaar studeert er een ongekend groot aantal ingenieurs af en kent het een zeer grote en kwalitatief hoogstaande ICT sector. Bovendien heeft India een relatief stabiele democratie en rechtsstaat, met een ambitieus ambtenarenapparaat. Het zou daarom voor de hand liggen dat Nederland op individueel niveau of via de Europese Unie in India een bondgenoot zou zien.

Wat mogen we concluderen?

India is een grote onbekende in het Westen, ook in Nederland. Het krijgt niet de aandacht die het verdient.

Share
Blijf op de Hoogte

Schrijf je in voor onze Tocqueville Programma mailinglijst.


We sturen u af en toe e-mails over aankomende evenementen, publicaties en kansen om in contact te komen met Common Sense Society–Nederland. Privacybeleid.
Thank you for signing up!
Oops! Something went wrong while submitting the form.