Welvaart

De Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist Ernst Roets over de politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika

mei 14, 2022

Op zaterdagmiddag 14 mei kwam de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist Ernst Roets in Utrecht met ons praten over de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in Zuid-Afrika van de afgelopen decennia. Roets is onderdirecteur van AfriForum, een burgerrechtenorganisatie die opkomt voor de positie van minderheden in Zuid-Afrika, in het bijzonder Afrikaners.

Wat hebben we besproken?

Zuid-Afrika is een land met een gevoelige geschiedenis. Ook vandaag de dag kent het nog grote uitdagingen, waaronder armoede, corruptie en geweld. Onder het ANC, dat sinds het einde van de apartheid het land heeft geregeerd, brokkelt de infrastructuur af en verdwijnt langzaamaan de hoop op een succesvolle ‘rainbow nation’ – de toekomstvisie uit de tijd van Mandela. Waar het land vroeger werd geregeerd op basis van het racisme van blanke suprematie, bedreigt nu een opkomend zwart nationalisme de rechtsstaat. Minderheidstalen (zoals het Afrikaans) worden op steeds minder plekken gebruikt, of zelfs verboden. Functies in bedrijven en bij de overheid worden steeds meer verdeeld aan de hand van rassenquota.

Te midden van deze regressieve ontwikkelingen strijdt AfriForum voor individuele vrijheden, recht op onderwijs in eigen taal, en lokale autonomie voor Afrikaners. Zo schreef Roets het boek Kill the Boer over de (boeren-) erfaanvallen, waarin hij de rol beschrijft van de Zuid-Afrikaanse overheid in het ontstaan van dit probleem en haar passieve rol in de aanpak ervan. Ook maakte hij de documentaire Tainted Heroesdie aantoont hoe het ANC zich transformeerde van een vredige organisatie tot een machtsbeluste partij die intens geweld niet schuwde. Deze bijdragen zijn echter vaak weggezet als bevooroordeeld of ongegrond. Hierdoor heerst in Zuid-Afrika en de Westerse media een narratief dat incompleet is.

Wat mogen we concluderen?

Met zijn werk komt AfriForum op voor de positie van Afrikaners en probeert het bij te dragen aan het debat door verwaarloosde kanten van de politiek en geschiedenis te belichten. Zolang de ideeënstrijd niet grondig gevoerd wordt, blijft het amper mogelijk een brede oplossing te creëren die vrijheid en welvaart voor alle Zuid-Afrikanen mogelijk maakt.

Share
Blijf op de Hoogte

Schrijf je in voor onze Tocqueville Programma mailinglijst.


We sturen u af en toe e-mails over aankomende evenementen, publicaties en kansen om in contact te komen met Common Sense Society–Nederland. Privacybeleid.
Thank you for signing up!
Oops! Something went wrong while submitting the form.