Welvaart

Academische Dag: Prof. Dr. Lex Hoogduin, Prof. Dr. Thorstein Polleit, Prof. Dr. Olaf Sleijpen en andere academici en schrijvers over geld 

juni 13, 2022

Na een coronahiaat van twee jaar organiseerde CSS op maandag 13 juni in Utrecht opnieuw de jaarlijkse Academische Dag! Het programma stond onder leiding van Prof. Dr. Lex Hoogduin (Rijksuniversiteit Groningen) en had als onderwerp “Geld.”

In het eerste panel, Money and Markets, gaf Prof. Dr. Thorstein Polleit een uiteenzetting over de aard van geld en van markten. De eerste reactie hierop kwam van Teunis Brosens, werkzaam bij ING. In deze sessie kwam het verschil naar boven tussen de Oostenrijkse en ‘mainstream’ opvattingen over geld en markten. Is -milde- inflatie nu wel of niet noodzakelijk voor een gesmeerd groeiende economie? Is het belangrijk dat de geldhoeveelheid groeit met de economie, of juist niet? En wat is de rol van de overheid hierin?

In het tweede panel, Money and the Central Bank, gaf Prof. Dr. Olaf Sleijpen (Nederlandsche Bank) de aftrap en volgde een eerste reactie door Dr. Christiaan van der Kwaak (Rijksuniversiteit Groningen). In dit gesprek kwamen thema’s van het eerste panel terug, maar vanuit een andere invalshoek. Welke actoren zorgen voor de creatie van geld in onze economie? Hoe verhoudt een centrale bank zich hiertoe? Wat is de rol van cash en wat zou de introductie van een central bank digital currency betekenen?

In het laatste panel, Money and the State, werd de discussie geopend met een presentatie door Prof. Dr. Mark Sanders (Universiteit Maastricht) en gaf Lennart Ackermans (Erasmus Universiteit Rotterdam) de eerste reactie. Nu ging de discussie meer de historische en filosofische kant op. Hoe is geld historisch ontstaan? Wat is geld nu eigenlijk? Hoe verhouden schulden zich tot het functioneren van het geldsysteem? Maar ook: wat zou de introductie van een central bank digital currency betekenen voor de verhouding tussen de centrale bank en de commerciële banken? Wat zou dit voor politieke consequenties hebben?

Share
Blijf op de Hoogte

Schrijf je in voor onze Tocqueville Programma mailinglijst.


We sturen u af en toe e-mails over aankomende evenementen, publicaties en kansen om in contact te komen met Common Sense Society–Nederland. Privacybeleid.
Thank you for signing up!
Oops! Something went wrong while submitting the form.