Vrijheid

Wouter Roorda over de financiering van de publieke opinie

januari 28, 2023

Op 28 januari 2023 organiseerde Common Sense Society-Nederland een Winterlunch en discussie met gastspreker Wouter Roorda. Roorda is econoom van opleiding en heeft jarenlange ervaring op zijn naam staan bij diverse ministeries in Den Haag. Sinds hij de ambtenarij vaarwel heeft gezegd schrijft hij als zelfstandig journalist voor onder andere Wynia’s Week en Doorbraak.be.Onderwerp van gesprek was de financiering van de Nederlandse publieke opinie. Klik hier voor een YouTube interview met Wouter over dit onderwerp en hier voor een overzicht van zijn artikelen voor Wynia’s Week.

Klik hier voor een YouTube interview met Wouter over dit onderwerp en hier voor een overzicht van zijn artikelen voor Wynia’s Week.

Wat hebben we besproken?

De financiering van de Nederlandse publieke opinie is al decennia onevenwichtig: er zijn nagenoeg geen financieel krachtige stichtingen die belangen behartigen anders dan de linkse. Progressieve en progressief-liberale NGO’s worden gefinancierd door de postcodeloterij en door overheidssubsidies; de rest heeft het nakijken.

De criteria op basis waarvan deze fondsen worden toegekend zijn onderhevig aan de mode van de tijd en dikwijls aan de politieke voorkeur van de verantwoordelijke functionarissen. Het taboe op andere meningen binnen ambtelijke kringen en de leiding van de postcodeloterij maakt het stichtingen die het progressieve of progressief-liberale ethos niet omarmen zeer moeilijk om gelden toegekend te krijgen. Zodoende zijn NGO’s die de publieke opinie verregaand beïnvloeden verworden tot het activistische en ideologisch gedreven equivalent van industriële lobbyclubs.

The nature of the average NGO has also changed. Whereas they used to work towards their own clear and unambiguous individual goals, increasingly they are combining goals that fall within the dominant ideology. For example, foundations that used to raise money exclusively for poverty alleviation now also raise donations for sustainability, women’s rights, and gay emancipation. As the ideological playing field is narrowed further, such charitable entanglements make it even harder for those with different views to successfully apply for grants. What grant makers understand as charity is more and more defined within the confines of the prevailing dogmatism.

Wat mogen we concluderen?

Om een wezenlijke, blijvende invloed te hebben in het maatschappelijk debat, is het nodig om kwalitatief hoogstaande nieuwe informatiekanalen op te richten die buiten de gevestigde financieringsbronnen om functioneren. Daarnaast zou een concurrent voor de postcodeloterij een manier zijn om het linkse monopolie op de liefdadigheidsindustrie te doorbreken. Tegelijkertijd zullen andersdenkenden zich het jargon eigen moeten maken dat modieus is in subsidieverstrekkend Nederland om zo een ‘lange mars’ door de bestaande instituties te beginnen. Ten slotte is het een goed idee om het financiële reilen en zeilen van de subsidie slurpende progressieve NGO’s te bestuderen. Middels WOB verzoeken kan er veel informatie gewonnen worden.

Share
Blijf op de Hoogte

Schrijf je in voor onze Tocqueville Programma mailinglijst.


We sturen u af en toe e-mails over aankomende evenementen, publicaties en kansen om in contact te komen met Common Sense Society–Nederland. Privacybeleid.
Thank you for signing up!
Oops! Something went wrong while submitting the form.